Haapajärvellä monipuolinen biokaasun tuotannon ja käytön oppimisympäristö

09.10.2024

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä JEDU:n Haapajärven toimipisteessä on tehty biokaasun tuotantoon ja käyttöön liittyvää kehittämistyötä liki parikymmentä vuotta. Erkkiläntiellä olevalla maatilalla on toiminut pitkään biokaasulaitos, jonka raaka-aineena ovat karjanlanta ja maatilalta tulevat erilaiset jakeet kuten esimerkiksi pilaantunut rehu. Biokaasulaitoksen tuottamalla kaasulla on muun muassa vuosikymmeniä ajettu koulun henkilöautoa ja myös lämmitetty navettaa.

Tänä syksynä uusimpina biokaasuun liittyvinä hankkeina ovat biokaasutraktori ja biokaasulla toimiva generaattori, jolla tehdään navetalle sähköä. Haapajärvellä on siten merkittävä oppimisympäristö, jossa opiskelijat voivat tutustua uusiutuvaan energiantuotantoon ja saada näkymän energiaomavaraisesta maatilasta. Maatilasta, jonka tarvitsema energia eli sähkö ja lämpö tuotetaan maatilan omista tuotteista.

Koko maassa harvinaisella biokaasutraktorilla tehdään töitä Haapajärvellä

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Juho Niemimäki hyppää New Holland -biokaasutraktorin hytistä paalikuorma perässään ja toteaa, että eipä juuri huomaa eroa muihin traktoreihin.

- Opiskelijat odottelivat jo biokaasutraktorin tuloa koululle kiinnostuneina. Traktori saatiin koululle syyskuussa. Yhdellä tankkauksella työskentelee neljästä kuuteen tuntia. Biokaasun kulutukseen vaikuttaa tehtävä työ. Kyntäminen vaatii paljon energiaa ja tankillisella voi kyntää noin kaksi tuntia. Koulun oman biokaasulaitoksen tuottamaa biokaasua on riittänyt hyvin traktorin tankkaamiseen, kertoo opettaja Joel Ojalehto.

Biokaasutraktorin erottaa tavanomaisista traktoreista käyntiäänestä, joka on vähän erilainen kuin muissa traktoreissa. Biokaasulla tankkaamiseen ei mene sen kauempaa aikaa kuin polttoöljyllä tankkaamiseenkaan. Myös vieraita on käynyt tutustumassa biokaasutraktoriin. Koulun väki on käynyt esittelemässä biokaasutraktoria Nivalan maaseutunäyttelyssä ja se oli tutustuttavana myös Haapajärven Lasten maatalousnäyttelyssä. Maatalousalan ammattilaiset ovat olleet kovasti kiinnostuneita uudenlaisesta työkoneesta.

Biokaasuautojen ja -traktoreiden yleistyminen on ollut hidasta. Tänä vuonna mahdollisuudet biokaasuajoneuvojen käyttöön Kalajokilaaksossa paranivat, kun Ylivieskan Raudaskylälle avattiin biokaasun tankkauspiste.

Sähköä omasta biokaasusta

Biokaasusta tehdään Erkkiläntiellä liikennepolttoaineen lisäksi myös sähköä. Sähköä käytetään koulun navetalla. Oma sähkö riittää pääosin navetan tarvitsemaan sähköön, mikä vähentää koululle ostettavan sähkön määrää melkoisesti.

- Biokaasu käsitellään ennen sähköntuotantoa muun muassa poistamalla siitä rikkivety. Biokaasu johdetaan laitteiston läpi moottoriin, joka pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria. Moottorin tuottama pakokaasukin muutetaan lämmöksi ja käytetään navetan lämmittämiseen. Generaattorin teho on 30 kW. Moottori ja generaattori ovat italialaisen Linz-tehtaan tuotteita ja niiden asennuksessa on ollut mukana Demeca Oy. Paljon on pitänyt tehdä erilaisia pienempiä viritelmiä ja asennuksia koulun omana työnäkin, kertoo kehitysinsinööri Kauko Jarva.

Erkkiläntiellä riittää kehitettävä edelleenkin biokaasurintamalla. Biokaasulaitoksen ja generaattorin välinen toiminta tullaan automatisoimaan, jotta sähköä voidaan tuottaa mahdollisimman vaivattomasti. Myös sähkönkulutuksen puolipäässä on kehitettävää. Eniten omasta sähköntuotannosta on hyötyä, kun se pystytään ohjaamaan koulun toiminnan sähkönkulutuksen huippukohtiin.

- Meillä on täällä Erkkiläntiellä todella monipuolinen oppimisympäristö biokaasun tuotantoon ja käyttöön. Opiskelijat voivat osana opintojaan tutustua käytännössä biokaasun mahdollisuuksiin maatilalla. Monet meidän opiskelijoistamme ovat huomisen maanviljelijöitä, toteaa koulutusjohtaja Timo Seppälä.

Teksti ja kuvat Juha Uusivirta