Kumisevan Kaiun järjestämä kotiseuturetki toisen maailmansodan jäljillä
Toisen maailmansodan loiskeet näkyivät Haapajärvelläkin monella tapaa. Yksi tuon ajan seuraus olivat sotavangeille järjestetyt metsätyöleirit ja saksalaisten sotilaiden läsnäolo Suomessa. Osuuskunta Kumisevan Kaiku oli järjestänyt mielenkiintoisen retken kahdelle metsätyöleirialueelle ja saksalaisten huoltotukikohta-alueelle.
Retki aloitettiin Kumisevan kylätalolla kahveilla ja mielenkiintoisella esityksellä. Esitys sisälsi monia dokumentteja metsätyöleireistä ja saksalaisten sotilaiden olosta ja toiminnasta sekä niihin liittyviä mielenkiintoisia tarinoita ja muisteluksia Kumisevan kylän ja koko Haapajärven tuon ajan tapahtumista. Monipuolisen aineiston ja tarinat oli koonnut pitkäaikaisella ja perusteellisella työllä Osmo Halonen. Retkelle osallistui toistakymmentä sotahistoriasta kiinnostunutta henkilöä.
Ensimmäisenä tutustumiskohteena oli Moskuan metsätyöleirin alue. Nimensä mukaisesti leirillä sotavangit tekivät polttopuita, joita kuljetettiin rautateitse eteenpäin. Leiri oli luonnollisesti aidattu ja vartioitu alue, vaikkakin käytännössä toimintatavat vaihtelivat. Leirillä oli enimmillään noin 140 sotavankia vuonna 1944. Vartijoina toimivat sotilaiden lisäksi myös paikkakuntalaiset nuoret miehet. Moskuan leirialueella ei ole enää jäljellä kuin maakuoppia ja saunan kiuaskivet, jotka vielä muistuttavat silloisista tapahtumista. Moskua sijaitsee Kämppäsaaren alueella Latvastenjoen varrella Haapajärven ja Pyhäjärven rajalla Pyhäjärven puolella.
Toisena tutustumiskohteena oli Kuonalla Töröläntien varressa lähellä Ylivieska-Iisalmi -rataa oleva entinen metsätyöleirialue. Tälläkin leirillä oli sotavankeja tekemässä polttopuita alueen metsissä. Leiri on ollut pienempi kuin Moskuan leiri ja siellä on ollut noin 50 vankia.
Metsätyöleirien sotavangeista muutamat pääsivät kylien taloihin maatöihin, koska työvoimaa tarvittiin kun talon miehet olivat sodassa. Sotavangit asuivat taloissa ja saivat työtä vastaan asuinsijan ja ruuan. Luonnollisesti pian rauhanteon jälkeen sotavangit palasivat kotimaahansa eikä yksittäisten henkilöiden kohtaloista kotimaassaan kuultu sen jälkeen mitään. Yleinen historiankirjoitus kertoo, että sotavankien kohtalo ei ollut mitenkään helppo. Kohtalona oli yleensä rintamalle tai vankileirille joutuminen.
Saksalaisia sotilaita näkyi sodan aikana siis myös Haapajärvellä, kun täällä oli heidän huoltotukikohtansa nykyisen Jukolan alueella, jossa oli myös suojeluskunnan ampumarata-alue. Huoltotukikohta sijaitsi rautatien apuraiteen päässä, mikä helpotti tavarantoimitusta huoltoalueelle ja sieltä pois.
Metsätyöleirien ja saksalaisten sotilaiden lisäksi Haapajärvellä oli talvi- ja Lapin sodan seurauksena siviilejä evakossa. Talvi- ja jatkosodan aikana Haapajärvellä sijaitsi myös alokkaiden koulutuskeskus ja se toi paikkakunnalle runsaasti alokkaita, upseereita, aliupseereita ja lottia. Kaiken kaikkiaan Haapajärvellä koulutettiin vuosina 1940-1944 noin 15000 sotilasta.
Teksti ja kuvat Juha Uusivirta