Vanhus- ja vammaisneuvosto ihmisten asialla
Haapajärvellä on toiminut jo pitkään vanhus- ja vammaisneuvosto. Vanhus- ja vammaisneuvostoon kuuluu kymmenen potilas- ja asiakasyhdistyksen edustajaa sekä kaupungin, seurakunnan ja Pohteen edustajat. Neuvoston puheenjohtajana toimii Väinö Wassholm ja sihteerinä kaupungin työllisyys- ja hyvinvointikoordinaattori Tiina Pietikäinen-Liuska.
Neuvoston toiminta on luonnollisesti muuttunut ajan myötä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien siirryttyä maakunnallisen hyvinvointialueen eli Pohteen hoidettavaksi. Mutta edelleenkin vanhus- ja vammaisneuvosto on kaupungin ja ikäihmisten ja vammaisten sekä heidän järjestöjensä yhteistoimintaelin, jonka tehtävänä on vaikuttaa kaupungin eri toimintojen suunnitteluun ja valmisteluun sekä seurata ja antaa palautetta ikäihmisiä ja vammaisia koskevien asioiden järjestämisestä ja muutostarpeista. Vanhus- ja vammaisneuvosto tekee aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja ikäihmisiä ja vammaisia koskevissa asioissa.
- Olemme pitäneet perinteisesti pari kokousta vuodessa, jossa on käsitelty ajankohtaisia asioita ja esitelty neuvostossa mukana olevien järjestöjen toimintaa. Kaupungin suuntaan olemme tehneet erilaisia aloitteita, joista esimerkkinä voi mainita viime kokouksessa esillä olleet monitoimitalon ja uuden koulun parkkipaikat, joista esitimme, että inva-parkkipaikkoja on saatava enemmän lähemmäksi sisäänkäyntejä. Keväinen Taistonpuiston tapahtuma oli viime keväänä hyvä esimerkki neuvoston järjestämästä tapahtumasta ja järjestöjen yhteistyöstä. Meitä oli iso joukko nauttimassa lämpimässä kevätpäivässä tarjoilusta, boccian peluusta ja yhdessäolosta, kertoo Haapajärven vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Väinö Wassholm neuvoston toiminnasta.
Väinö Wassholm on mukana myös Pohteen maakunnallisen vanhusneuvoston toiminnassa. Pohteen vammaisneuvostossa on mukana Haapajärveltä Paavo Lähetkangas, joten haapajärviset ovat hyvin edustettuna maakunnallisessa vanhusten ja vammaisten edunvalvontatoiminnassa. Maakunnalliset vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto toimivat erillään, vaikka paikallisesti kunnissa toiminnot on monesti yhdistetty saman neuvoston alle. Maakunnallisissa neuvoistoissa annetaan lausuntoja ja tehdään aloitteita paikallisia neuvostoja laajemmalla näkökulmalla.
- Pohteessa on aika hyvin saatu toimimaan yhteistyö aluehallituksen ja lautakuntien sekä valmistelevien viranhaltijoiden kanssa siten, että neuvostoilta pyydetään lausuntoja osana asioiden normaalia valmistelua. Tällä tavalla palvelujen käyttäjillä on mahdollisuus vaikuttaa Pohteen palveluihin ja antaa asiakaspalautetta, toteaa Väinö Wassholm.
Eri rakennusten, katujen ja alueiden esteettömyys on Haapajärvelläkin asia, jota vanhus- ja vammaisneuvosto pitää jatkuvasti esillä. Esteettömyys on tärkeää rakennettaessa uusia rakennuksia ja katuja, mutta esteettömyyden parantaminen myös jo olemassa olevissa rakennuksissa ja kulkuväylissä on tärkeää.
Vanhus- ja vammaisneuvoston rooli tulee jatkossa olemaan entistäkin aktiivisempi ja se on olennainen osa terveyden- ja hyvinvoinnin edistämistä.
- Kaupungin vuosittain tekemän hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman laadinnassa vanhus- ja vammaisneuvostolla on tärkeä rooli. Neuvostolta saamme palautetta eri asioista ja kehittämiskohteita, joita voidaan nostaa esille kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämistoiminnassa. Myös kuntien vanhus- ja vammaisneuvostojen välinen yhteistyö on mahtava asia. Meillä oli koolla tänä keväänä neljän naapurikunnan yhteinen palaveri, jossa kuulimme Pohteen asiantuntijoiden alustuksia palveluista ja annoimme palautetta täältä meidän alueeltamme, kertoo Tiina Pietikäinen-Liuska vanhus- ja vammaisneuvoston työstä osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä.
Teksti ja kuva Juha Uusivirta